Radore Veri Merkezi

Radore Veri Merkezi, toplamda 3.9 MW’lık güç kapasitesi, yüksek güvenlik önlemleri, kesintisiz internet erişimi, teknik altyapı, enerji ve iklimlendirmedeki en ileri teknolojisi ile müşterilerine hizmet sunmaktadır.

Altyapı

Bina

960 m²’si beyaz alan olmak üzere toplamda 3.020 m²’lik bir alana kurulan Radore Veri Merkezi, İstanbul Levent’te bulunan MetroCity AVM’nin -4.katında yer almaktadır.

2003 yılında hizmete açılan MetroCity AVM, Metro ulaşım hattı üzerine inşa edilmiştir. Türkiye genelinde internet altyapısı Metro ulaşım hattı üzerinde bulunmaktadır. İnternet açısından stratejik bir noktada konumlanmış olan Radore Veri Merkezi’nin internet altyapısı, İnternet Servis Sağlayıcılarına (ISP) doğrudan bağlıdır.

MetroCity AVM gelişmiş güvenlik sistemleri, yangın ihbar, yangın söndürme ve duman tahliye sistemleri ile 7 gün 24 saat kontrol altındadır. Bina NFPA (Amerikan Ulusal Yangın Önleme Birliği) standartları dikkate alınarak kurgulanmıştır. Deprem anında yangın söndürme sisteminin etkin olarak çalışmasını sağlayacak önlemler alınmış ve doğalgazı kesen ventil sistemi kurulmuştur. Bina girişlerinde olası durumlarda itfaiyenin yangına rahatlıkla müdahale edebilmesi için itfaiye bağlantı ağızları bulunmaktadır.

Güç

Radore Veri Merkezi’nin güç kapasitesi beyaz alanlar, iklimlendirme altyapıları, ofis alanları ve yedek güç kapasitesi dahil olmak üzere toplamda 3,9 MW’tır.

Güç, MetroCity’de bulunan ve Radore’ye ait ikisi ana, biri yedek olmak üzere 3 farklı dağıtım trafosu ile Veri Merkezimize aktarılır. Radore’ye ait trafolar orta gerilim ring şebekesine bağlıdır ve böylece iki noktadan besleme ile yedeklenmiştir.

Senkronizasyon Kontrol Panosu, geçisler için (jeneratör-jeneratör, trafo-trafo ve jeneratör-trafo) anlık olarak gücü takip eder ve arıza, düşük/yetersiz voltaj veya frekans durumlarındaki geçişleri otomatik olarak yapar. Maksimum süresi 30 saniye olan geçiş sırasında UPS altyapısı devreye girerek kesintisiz güç sağlar. UPS sistemine ait akü grubu minimum 15 dakika besleme sağlayabilme kapasitesine sahiptir.

Birebir yedekli ve otomatik geçişli trafo sisteminin arkasında, şebeke gücünün kesildiği anlarda veri merkezine güç üretmek için hazır ve otomatik konumda bekleyen 3 adet 1.875 kVA’lık Caterpillar (CAT) dizel jeneratör bulunur. Bu jeneratörler için toplam 36 saat tüm sistemi besleyecek kapasitede, Radore’ye ait 3 adet 3,5 tonluk yakıt tankı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra 1 adet 30 tonluk MetroCity’ye ait paylaşımlı yakıt tankı mevcuttur. Şebeke kesintisi durumunda 10,5 tonluk yakıt tankları jeneratörlerimizi beslerken, yedek tanktan ana tanka ikmal yapılabilmektedir.

Radore’de kullanılan UPS sistemi biri yedek olmak üzere 5 x (N+1) olarak kurgulanmıştır.

Veri merkezi UPS altyapısında;

  • 1. Grup 15x50 kVA Newave (ABB) Modüler UPS, (N+1)
  • 2. Grup 10x100 kVA Newave (ABB) Modüler UPS, (N+1)
  • 3. Grup 10x100 kVA Newave (ABB) Modüler UPS, (N+1)
  • 4. Grup 5x100 kVA Newave (ABB) Standalone UPS, (N+1)
  • 5. Grup 5x50 kVA Newave (ABB) Modüler UPS, (N+1)

Veri merkezi alanları, network altyapısı ve ofisler için A ve B güç hatları olmak üzere çift besleme ile sağlanır. A güç hattı 1. ve 2. grup, B güç hattı ise 3. grup UPS’ler ile beslenir. Ayrıca ofis ve network altyapısı bu alanlara özel ayrılmış, minimum 60 dakika güç saglayan 5. grup UPS’ler ile beslenir.

Sunucu kabinlerine güç, yedekli “busbar” hattı ile sağlanmaktadır. Busbar hatları ile kablo-donanım kaosu önlenmiş olup, doğal afetlere karşı dayanıklılık sağlanmıştır. Busbar hattı sayesinde teknik sorunlara daha kolay müdahale edilebildiği gibi soğutma sistemi de daha performanslı bir şekilde çalışmaktadır.

Yedekli busbar hattına ek olarak sunucu kabinleri iki ayrı UPS grubundan beslenen iki farklı PDU (Power Distribution Unit) ile yedeklenmiştir.

İklimlendirme

Radore Veri Merkezi iklimlendirmesinde “free cooling” yöntemi kullanılmaktadır. “Free cooling” iklimlendirmede kullanılan suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını kullanmayı mümkün kılan ekonomik bir iklimlendirme metodudur. Veri merkezindeki “free cooling” altyapısı,

  • 840 kW x 2 + 870 kW Chiller (suyu soğutmaya yarayan dış üniteler)
  • Veri merkezi içinde hava sirkülasyonu sağlayan hassas klimalar (iç üniteler)
  • Suyun bu iki ünite arasında taşınması için gerekli basıncı sağlayan pompalardan oluşmaktadır.

Veri merkezi içinde sıcak hava koridorlarına hapsedilen 30-35°C değerindeki sıcak hava, hassas klima üniteleriyle emilir ve chiller’lardan gelen soğuk su ile 18-27°C’ye kadar soğutulur. Soğutulan hava doğrudan sunucu sistemlerinin soğuk hava girişlerine yönlendirilir. Kış aylarında bu işlem, dış ortamda bulunan chiller ünitelerinin kompresörlerini kullanmadan doğal soğuk hava ile gerçekleştirilir ve enerji tüketiminde yüzde 70’e kadar tasarruf sağlanır. Güç tasarrufu sayesinde Radore’nin yıllık PUE oranı (1,37) sektör ortalamalarının altına çekilebilmektedir.

Radore Veri Merkezi’nin aktif 5.850.000 BTU ve yedek 2.900.000 BTU soğutma gücü bulunmaktadır. İklimlendirme altyapısının tamamı N+1 yedekli olarak tasarlanmıştır.

Fiziksel Güvenlik

Radore Veri Merkezi dijital ve fiziksel olarak 7 gün 24 saat kameralarla izlenmektedir. Radore'nin bulunduğu MetroCity AVM’ye, AVM yönetimi tarafından belirlenen saatler dışında yetkilendirilmiş personel haricinde giriş-çıkış yapmak mümkün değildir. Enerji ve iklimlendirme üniteleri veri merkezinden farklı bir katta bulunmaktadır. Bu alana sadece Radore Veri Merkezi yetkilileri giriş yapabilmektedir.

Radore Veri Merkezi’ne ait alanlarda, müşterilerimize ziyaretleri süresince Operasyon Merkezi yetkilileri eşlik etmektedir.

MetroCity AVM’ye ek olarak Radore Veri Merkezi’nde tüm giriş ve çıkışlar dijital ve fiziksel olarak 7 gün 24 saat izlenmekte ve görüntüler kaydedilmektedir.

Fiziksel güvenlik önlemlerinin yanı sıra, yangın algılama sisteminde Honeywell hava örneklemeli duman dedektörleri kullanılır. Yangın önleme ve söndürme sistemlerinde Siemens ve 3M Novec 1230 gazlı, FM200 gazlı sistemleri bulunmaktadır. Sensörlü su ve nem kontrol cihazları ile ofis alanları ve veri merkezi 7 gün 24 saat denetim altında tutulmaktadır.

Network

Radore Veri Merkezi, G-İSS-125 numaralı İnternet Servis Sağlayıcı lisansı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından internet erişimi sağlama ve hosting konusunda yetkilendirilmiştir. Radore Veri Merkezi, internet erişimini peering* kurduğu 3 farklı internet servis sağlayıcısı ile (Türk Telekom, Superonline, Turk Telekom International ve Euronet) sunmaktadır.

Radore, bulunduğu lokasyonda Türk Telekom, Turk Telekom International, Superonline, Vodafone, TurkNet ve Grid Telekom’un fiber altyapılarına doğrudan bağlanabilmektedir. Bağlantı, birebir yedekli ve toplam 10,56 Tbit/s kapasiteli Juniper MX960’lar ile gerçekleştirilir. Radore müşterileri yine spine-leaf teknolojisi ile Arista switchler üzerinden network omurgasına bağlanır.

Radore network altyapısında 10 Gbit ethernet ara yüzleri kullanılır. Talep edilmesi durumunda 100 Gbit ethernet erişim kapasitesi de mevcuttur. Network’de kullanılan bu yüksek kapasite sayesinde Radore Veri Merkezi müşterilerinin anlık ya da kalıcı yüksek kapasite ihtiyaçlarına ağ üzerinde hiçbir fiziksel ya da yazılımsal değişiklik yapmadan rahatlıkla yanıt verebilmektedir. İhtiyaçlar doğrultusunda - tek servis sağlayıcıdan bağımsız olarak - yedekli internet erişimi sağlanabilmektedir. Ana omurga seviyesindeki tüm network cihazları yedekli enerji kaynağı ile beslenmektedir.

Veri merkezi omurgasının network katmanında Juniper ve Arista; Fortigate firewall ürünleri, TCP multiplexing, ECMP, BGP-EVPN teknolojisi, L2-L3 VXLAN, MLAG teknolojisi, load balancing gibi servisler için Arista servisleriyle birlikte, Citrix ürünleri kullanılmaktadır. Kabinlerde kullanılan switch’ler DELL, Brocade ya da Juniper ürünleri arasından seçilebilir.

(*) Peering: Farklı internet servis sağlayıcılarının kullanıcıları arasındaki trafiğin takası amacıyla, erişim öz kaynaklarını gönüllü olarak paylaşmalarıdır.

İzleme (Monitoring)

Radore Veri Merkezi Altyapı Ekibi veri merkezi altyapısını oluşturan enerji, iklimlendirme ve güvenlik bileşenlerinin takip, izleme ve bakımından sorumludur. Günlük, haftalık ve aylık periyodik bakım prosedürleri ile birlikte altyapı bileşenlerinin tamamı kesintisiz olarak altyapı ekibi tarafından izlenmektedir.

Radore Veri Merkezi Altyapı Ekibi veri merkezi altyapısını oluşturan enerji, iklimlendirme ve güvenlik bileşenlerinin takip, izleme ve bakımından sorumludur. Günlük, haftalık ve aylık periyodik bakım prosedürleri ile birlikte altyapı bileşenlerinin tamamı kesintisiz olarak altyapı ekibi tarafından izlenmektedir.

Radore Network Ekibi, müşterilerimize sunduğumuz kesintisiz internet erişiminin sürekliliği için network omurgasına ait tüm bileşenleri 7 gün 24 saat boyunca anlık olarak PRTG yazılımı ile izlemektedir. (PRTG dünyada kabul görmüş, ölçme ve uptime süresinde %99.99 seviyesinde doğruluğu olan bir yazılımdır.)

Network altyapısında Sflow yazılımı ile gelen ve giden verinin takibi yapılmakta, Argus yazılımı ile de sunucu anlık olarak kontrol edilmektedir.

Yeniliklerden haberdar olmak için
Radore e-bültene üye olun!

Gönder