Bulut kavramı ilk olarak 60’lı yılların sonunda telaffuz edildi. Bugün geldiğimiz noktada bulut teknolojileri belirli bir yaygınlığa ulaşmış olsa da özellikle güvenlik kısmı KOBİ’lerin bu konuya hala uzak durmasına yola açıyor.

Bugün tüm dünyada bulut hizmetleri hız kazanmış durumda. Ancak özellikle KOBİ’lerin bu hizmetleri alırken güvenlik ve yedekleme çözümlerini çok dikkatli bir biçimde incelemeleri şart. Ekonomimizin büyük bir bölümünü KOBİ’ler oluşturuyor. Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler için iş süreçlerinin temel girdileri olan birikmiş veri olmadan artık işlerini devam ettirme olanağı kalmadı. Yeni nesil saldırılara bakıldığında ise günümüzde çevrimiçi tehditlerin yalnızca kurumları değil, çalışanları da hedef almaya başladığını görüyoruz.

E-postalar yolu ile kötü yazılımları bulaştıran saldırılar aracılığıyla saldırganlar her türlü bilgi ve veriyi ele geçirebiliyor. Söz konusu saldırılarda en ufak bir zafiyetten yararlanılarak tüm kurum üzerinde tamamen bir ele geçirme söz konusu olabiliyor. En sık karşılaşılan sorunlar çalışan bilgilerini ele geçirme, web sitesini çökertme ya da içeriğini silme/değiştirme gibi tehditler olarak karşımıza çıkıyor. Araya girme ve oturuma müdahale etme gibi saldırı türleri ise iş akışlarını dahi değiştirebiliyor.

Güvenlik için doğru altyapı şart

İşletmelerin doğru bir altyapı için tecrübeli ve güvenilir olan en doğru iş ortağıyla çalışmaları bu konudaki ilk ve tek gerek şart. Zira doğru iş ortağı şirketi ölçeğine en uygun çözümleri yine en uygun finans koşullarıyla sağlayacak, bakım ve destek gibi konularda en hızlı çözümü sunacaktır. Bunun dışında işletmelerin kendi ölçekleri özelinde altyapı yatırımı yaparken büyüme hedefleri doğrultusunda genişletilebilir ürün ve çözümleri seçmeleri de en doğru kararlardan biri olacaktır. Bunun dışında günümüzün hızla değişen tehdit koşullarına en iyi uyumu sağlayan ve en hızlı güncellenen ürünlerin seçimi de başarılı bir altyapı için olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Önümüzdeki yıllarda buluta dayalı güvenlik de ilgi çekici bir başlık olacak. Günümüzde artık her şey uygulamalar üzerinde dönüyor.  Melez bulut çağında uygulamaların ve verilerin en çok korunması gereken unsurlar olduğu bilinen bir gerçek. Güvenlik ekipleri önceleri, veri merkezi altyapısını korumaya odaklanıyordu. Uzmanlar 2017’de ise uygulamaların, güvenlik ekiplerinin odağındaki yeni birimler olacağını ön görüyor. Bugüne kadar gerek genel gerekse özel bulut hakkındaki güvenlik tartışmaları, bulut ortamının nasıl güvence altına alınacağına ilişkindi. 2017 yılında, geleneksel veri merkezleri dünyasında mümkün olmayan bir yaklaşımın devreye alınarak güvenlikte buluta başvurulduğunu göreceğiz.

Konuk Yazarımız Hakkında: Fatih Sarı

Bilişim sektörüne 20 yıldan uzun süredir gazeteci, yazar ve danışman olarak hizmet veren Fatih Sarı, Enterprise Next’in de kurucuları arasında yer alıyor. Aynı zamanda Türkçe-İngilizce yayın yapan ThePercept’e de danışmanlık yapan Sarı hakkında detaylı bilgiye LinkedIn profilinden ulaşabilirsiniz.